Ikan Cencaru Sumbat Sambal & Sup Ketola

Hardtail Scad Fish Stuffed with Sambal & Ribbed Gourd Soup
2013-12-20-18-45-54

Ikan Cencaru Sumbat Sambal
2013-12-20 18.13.43
Ingredients for Sambal:
Lada kering dipotong dan direndam dalam air suam
Chili padi
Bawang merah
Bawang putih
Lengkuas (galangal)
Serai
Belimbing buluh atau Asam Keping
Belacan
Kemiri (candlenut)
Garam
Gula
Air sedikit

Directions:
Ikan cencaru disiang dan dibersihkan dalamnya.
Rendam ikan dalam air asam dan garam, dan gosokkan dalam badan ikan dengan limau kasturi.
Blender bahan-bahan sambal dengan air sedikit.
Tumis sambal hingga garing. Rasa masam, manis dan manis perlu seimbang.
Potong dalam badan ikan supaya ada lebih ruang untuk disumbatkan sambal.
Sumbatkan sambal dengan sepenuhnya.
Sediakan kuali minyak panas untuk goreng ikan cencaru sumbat sambal.
Goreng hingga garing.

Sup Ketola
2013-12-20 18.45.20
Ingredients:
Ketola
Bawang merah
Bawang putih
Lada merah
Stock ayam
Su’un
Garam
Air
Daun sup daun bawang

Directions:
Su’un direndam terlebih dahulu.
Ketola dipotong serong.
Bawang dan lada dihiris dan ditumis.
Masukkan air dan stock ayam.
Masukkan ketola dan su’un.
Matikan api bila sup mendidih.
Masukkan daun sup daun bawang.

Proses Menyiang dan Menyumbat Ikan: 
2013-12-20 16.16.42
2013-12-20 16.15.52
2013-12-20 17.48.54
2013-12-20 17.56.16

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s